İçeriğe geç

Hangi Durumlarda Bilirkişiye Başvurulur

Hangi durumlarda bilirkişiye gidilir?

Bilirkişi atama şartları: Çözüm uzmanlık, özel veya teknik bilgi gerektiriyorsa bilirkişi atanabilir. Savcı veya hâkimin konuyla ilgili kişisel bilgisi olsa bile, çözüm uzmanlık, özel ve teknik bilgi gerektiriyorsa bilirkişi çağırması gerekir.

Bilirkişi raporu hangi durumlarda alınır?

Bir suç veya hukuki uyuşmazlık bağlamında özel ve teknik bilgilerin gerekli olduğu hallerde, kurum veya kişilerin bilirkişilerden özenle hazırlattıkları belgelere bilirkişi raporu denir.

Bilirkişi başvurusu ne zaman yapılır?

Başvuru Son Tarihi: Bilirkişi listesinde yer almak isteyen kişilerin başvuruları 30 Ekim 2023 Pazartesi günü başlayacak ve 25 Aralık 2023 Pazartesi günü mesai bitimine kadar devam edecektir. Bu tarihten sonra il müdürlüğümüze ulaşan dilekçeler değerlendirmeye alınmayacaktır.

Bilirkişi ne kadar ücret alır?

Ücret Tarifesi: İcra ve iflas daireleri ile satış dairelerinde yapılacak çalışmalarda 1100,00 TL, asliye ceza mahkemelerindeki dava ve çalışmalarda 1820 TL.

Hangi konularda bilirkişi?

Uzman görüşü gerektiren konular: Adli tıp bilgileri, psikiyatri, kadavra incelemeleri, parmak izleri, silahlar, toksikoloji, muhasebe, kimya, biyoloji, daktilo, mekanik, ulaştırma, mimarlık, mühendislik, tarih, sanat, arkeoloji, sanat tarihi, yabancı diller, eski harfler ve benzeri davalar…

Bilirkişi masrafını kim öder?

Ceza yargılamasında, hakim kendi inisiyatifiyle bir bilirkişi atayabilir. Ya da taraflar tarafsız bir bilirkişinin atanmasını talep edebilir. Bilirkişi ücreti ilk olarak savcı tarafından ödenir. Daha sonra, haksız olduğu kanıtlanan taraf bilirkişi ücretini diğer ödemelerle birlikte devlet hazinesine öder.

Davanın bilirkişiye gitmesi ne demek?

Bir bilirkişi, mahkemeye veya taraflara mahkeme süreci boyunca bilgi, görüş ve öneriler sunmak için atanır. Bilirkişi, yetenekli ve deneyimli bir kişi olmalıdır. Mahkeme tarafından atanır ve mahkeme veya taraflarca ortaya konulan olguları soruşturmak ve sonuçlarını mahkemeye sunmakla görevlidir.

Bilirkişi nasıl talep edilir?

Başvurularınızı her yıl başvuru tarihleri ​​arasında yapabilirsiniz. Uzman başvuruları için, her yıl belirlenecek tarih aralığında, web sitemizde yer alan “Başvur” menüsünden gerekli belgeler eksiksiz olarak başvuruya eklenir.

Hakim bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?

HMK m. 266 vd. Maddeler uyarınca, çözümün özel ve teknik bilgi gerektirdiği hallerde, hâkim bilirkişinin oy ve görüşünü dikkate almaya karar verir. Bilirkişi görüşü hâkimi genellikle bağlamaz.

Mahkemede bilirkişi kaç günde sonuçlanır?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 274. maddesinin 1. fıkrasında şöyle denilmektedir: “Bilirkişi raporunun düzenlenmesi için süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, onu atayan mahkeme, süreyi, uzatmanın nedenlerini belirterek en fazla üç ay uzatabilir.”

Bilirkişi raporu ne zaman istenir?

Bilirkişi Raporunun Hukuki Niteliği Bir dava kapsamında, özel veya teknik bilgi gerektiren hallerde mahkeme, yargılamaya yardımcı olmak üzere bir bilirkişi atayabilir ve davadaki delil veya olay hakkında görüşünü belirten bir rapor isteyebilir.

Bilirkişi nasıl karar verir?

MADDE 279 – (1) Mahkeme, bilirkişinin oy ve görüşünün yazılı veya sözlü olarak açıklanmasına karar verir. (2) Raporda, tarafların adları ve soyadları, bilirkişinin görevlendirildiği konular, gözlem ve incelemeye konu olan esaslı vakıalar, varılan gerekçeler ve sonuçlar, bilirkişiler arasında, nedeni aşağıda gösterilen veya aşağıda gösterilen şekilde uyuşmazlık varsa, bu uyuşmazlığın gerekçesi ve sonucu belirtilir.

Bilirkişi ücreti nereye ödenir?

Bilirkişi ücretinin ödenmesi gereken mahkemeler vardır. Özellikle ilk derece hukuk mahkemeleri ve mali idari mahkemelerdeki yargılamalarda bilirkişi ücretinin mahkeme hazinesine ödenmesi gerekir.

Tanık ücreti ne kadar 2024?

Yeni tarifenin 3. maddesine göre; tanığın mahkemeden talep etmesi halinde, tanıklık yapmakla kaybettiği zamana orantılı olarak 100 TL ile 150 TL arasında ifade ücreti ödenecek.

Bilirkişi hukuki değerlendirme yapabilir mi?

Bilirkişinin görüşü Bilirkişi, hukuki nitelendirme veya değerlendirme yapma yetkisine sahip değildir; bu, hâkimin görevidir.

Davanın bilirkişiye gitmesi ne anlama gelir?

Bir bilirkişi, mahkemeye veya taraflara mahkeme süreci boyunca bilgi, görüş ve öneriler sunmak için atanır. Bilirkişi, yetenekli ve deneyimli bir kişi olmalıdır. Mahkeme tarafından atanır ve mahkeme veya taraflarca ortaya konulan olguları soruşturmak ve sonuçlarını mahkemeye sunmakla görevlidir.

Mahkeme neden bilirkişiye gider?

.-HMK’nın 266 ve devamı maddelerine göre hâkim; çözümün özel ve teknik bilgi gerektirdiği hallerde bilirkişinin oyu ve görüşünün alınmasına karar verir. Hâkimin sahip olmadığı özel ve teknik bilgi gerektiren hallerde hâkim bilirkişi çağırır.

Bilirkişi görüşü geldikten sonra ne olur?

Bilirkişi, görevlendirme yazısının kendisine tebliğinden itibaren on beş iş günü içinde raporunu hazırlayıp sunmakla yükümlüdür. Ancak işin niteliği, raporun belirtilen süre içinde hazırlanmasını imkânsız kılıyorsa, bilirkişiye on beş iş günü ek süre verilebilir.

Bilirkişi raporunu kim talep eder?

Kanunda bir uzmana danışma zorunluluğu öngörülmemişse, bir uzmana danışmak yargıcın takdirindedir. Ancak, Yargıtay, kanunda geçen “çözümü özel veya teknik bilgi gerektiren durumlar” ifadesini geniş yorumlayarak yargıcın hemen hemen her konuda bir uzmana danışması gerektiğini hükme bağlamıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Erotik Masaj Yapan Escort